2024-2025 eğitim öğretim yılı itibariyle 51 adet bitmiş ve 31 adet devam eden "Kastamonu" özelindeki tezler ile Kastamonu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bölgesel kalkınma, kültürel mirasın korunması ve yerel üretimin desteklenmesi gibi alanlarda toplumsal etkiler yaratmaya devam etmektedir. Bu tezler ile bölgeye özgü gıda ürünlerinde kalite standartlarının belirlenmesine yönelik araştırmalar sayesinde yerel halkın ekonomik kalkınmasına katkı sağlaması başta olmak üzere, doğal kaynakların ve biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla yapılan çalışmalar ile de bölge halkının çevresel farkındalığını artırırken, sürdürülebilir tarım ve turizm uygulamalarını teşvik edebilecek tezler ile desteğini sürdürmektedir.
Bu tür akademik araştırmalar sayesinde, Kastamonu Üniversitesi olarak Kastamonu’nun ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını güçlendiren bilimsel çıktılar üretmekle kalmayıp, bölgenin tarihsel ve kültürel kimliğinin korunmasına da katkıda bulunmaktadır. Araştırılan konular itibariyle bu tezler, bölgenin kültürel mirasının gelecek nesillere aktarılmasını destekleyen önemli bir bilgi kaynağı olarak değerlendirilmektedir. Bu araştırmaların yerel halk üzerindeki etkileri, hem bireysel farkındalık hem de ekonomik kazanımlar bağlamında oldukça değerli sonuçları olacaktır. Ancak, çalışmaların daha geniş kesimlere ulaşabilmesi ve etkilerinin artırılabilmesi için üniversite ile halk arasında iş birliği ve iletişimin güçlendirilmesi başta olmak üzere bu tezlerin yaygınlaştırılması ve sonuçlarının uygulamaya geçirilmesi, bölgenin kalkınmasında ve kimliğinin korunmasında kritik öneme sahiptir.
Kastamonu Üniversitesi'nin açık erişim platformlarından yapılan tezleri incelemek ve daha fazla bilgi için tıklayınız.